Krátký film o zabíjení

15.04.2013 18:00

Krátký film o zabíjení / Krótki film o zabijaniu
(Polsko, 1987, 84', režie: Krzysztof Kieślowski)

Celovečerní filmová podoba pátého dílu desetidílné televizní série Kieślowského Dekalogu je zvláštním podobenstvím pátého přikázání „Nezabiješ“. Slovy samotného režiséra se jedná o „příběh o mladíkovi, který zavraždí taxikáře, a zákon pak zavraždí jeho“. Hlavní postavou je mladý gauner a povaleč Jacek, kterého ztvárnil Mirosław Baka, do té doby ne příliš známý ve filmovém průmyslu. Ten jednoho dne chladnokrevně, bez hlubších pohnutek a motivu, zavraždí řidiče taxi služby a následně je zákonem odsouzen k trestu smrti.

Snímek je polemikou s nesmyslnou krutostí tohoto trestného činu, zároveň však ale akcentuje i absurdnost a nelidskost trestu pro viníka, kterým je v podstatě „společenská vražda“ v podobě odsouzení pachatele k smrti. Film byl veřejně uveden v době, kdy v Polsku probíhaly vzrušené debaty o trestu smrti. I přes tuto kontroverzi a drastické ztvárnění a zobrazení obou „vražd“ byl ale snímek spolu s celou sérií Dekalogu přijat pozitivně. Hlavním dějištěm se i v tomto prodlouženém díle série stává město se svou ponurostí, šedí, dehumanizovanou podobou a atmosférou zániku, v nemž se rodí právě ona bezútěšnost vedoucí k brutalitě obou zabití, která jsou zde stavěna na roveň.

Krátký film o zabíjení získal roku 1988, kdy byl uveden, Cenu FIPRESCI a Cenu poroty na festivalu v Cannes, navíc také cenu Felix za nejlepší evropský film.

Zpět