Program na únor 2014

03.02.2014 22:22

Začátky vždy v 18:00.

pondělí 27. 1.
JE TO JEN VÍTR
Maďarsko 2012
V roce 2008 se v Maďarsku odehrála série otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu. Útočníci zapalovali domy a stříleli brokovnicí na rodiny, kteří se útěkem z hořících budov snažily zachránit život sobě a svým dětem. Režisér radikálě vyvrací to, jak jsme zvyklí romské etnikum vnímat. Plně se sousředí na fakt, že ohrožení jsou všichni bez ohledu na to, jestli pracují, nebo využívají sociální systém a nechtějí se přizpůsobit a pokládá si otázku, kam až jsme ochotni v rozviřování násilí a vášní zajít.
Režie: Bence Fliegauf

pondělí 3. 2.
NO
Francie, USA, Chile 2012
Název filmu souvisí s referendem, které bylo chilskou vládou vyhlášenou v roce 1988. Pinochetův režim byl vystaven mezinárodnímu tlaku a referendum mělo potvrdit jeho leitimitu. Film popisuje vyjatou reklamní kampaň, která referendu předcházela.
Režie: Pablo Larraín

pondělí 10. 2.
DIAZ: NEUKLÍZEJ TU KREV
Francie, Itálie, Německo 2012
Děsivé události, které se odehrály v Janově během Summitu G8 v roce 2001, natolik pošlapaly lidská práva a svobodu, že nemohly zůstat bez povšimnutí.
Do místní školy během onoho summitu bez jakéhokoliv předchozího varování vtrhla policie a napadla všechny novináře a mladé lidi, kteří sem přijeli protestovat proti globalizaci.
Režie: Daniele Vicari

pondělí 17. 2.
ZAHÁJENÍ „PROJEKT 100“ 2014
KOYAANISQATSI
USA 1983
Magicky strhující umělecký dokument je předchůdcem u nás dobře známého snímku Powaqqatsi. Příprava, natáčení a střih si vyžádaly skoro deset let. Vedle obrazu tu hraje důležitou roli i minimalistická hudba Philipa Glasse. Název a idea celého projektu vzešly z kultury indiánského kmene Hopi, žijícího na území Arizony.
Režie: Godfrey Reggio

pondělí 24. 2.
SEDM PSYCHOPATŮ
VB 2012
Marty jako spisovatel zatím neprorazil a sní o tom, že konečně dokončí svůj scénář k filmu "Sedm psychopatů". Billy je Martyho nejlepší kamarád, nezaměstnaný herec a taky trochu zloděj psů, který se snaží Martymu ze všech sil pomoci. Jediné, co potřebuje, je trocha soustředění a inspirace. Hans je Billyho zločinecký parťák, pobožný chlapík s násilnickou minulostí. Charlie je psychopatický gangster, jehož milovaného psa mu právě ukradli.
Režie: Martin McDonagh

pondělí 3. 3.
NERADA RUŠÍM
Dánsko 2012
Život není jednoduchý a už vůbec ne, když si vaše matka myslí, že jste se narodili díky technické chybě. Helene, je mladá, ale zmatená mladá žena, která by ráda zjistila, kdo je její pravý otec. Mohl by to být kdysi slavný režisér dnes už zchátralého divadla v Kodani? Díky sérii bizarních náhod a psovi své matky, v jehož stínu Helene žila celý život, se jí podaří dostat do blízkosti svého potenciálního otce. Hořká komedie o hledání svého místa v životě a ve společnosti všech stvoření včetně lidí.
Režie: Henrik Ruben Genz

Zpět