Program na leden 2014

07.01.2014 11:44

Začátky vždy v 18:00.

pondělí 6. 1.
POZICE DÍTĚTE
Rumunsko 2012
Synek z „lepší“, zbohatlické rodiny zaviní autonehodu, při níž zahyne dítě. Nepopírá vinu, ale pak do hry vstoupí postrach rodiny i okolí – razantní a sebevědomá matka. Režisér tvrdě a bez skrupulí odhaluje bezútěšný a zkorumpovaný stav postkomunistické společnosti a státních institucí, jako jsou policie a soudnictví.
Režie: Cälin Peter Netzer

pondělí 13. 1.
ROZBITÝ SVĚT
VB 2012
Snímek je silnou, podmanivou a dojemnou studií lásky v jejích mnoha formách – idealizované, neopětované, nechtěné a - nakonec – bezpodmínečné.
Režie: Rufus Norris

pondělí 20. 1.
POST TENEBRAS LUX
Mexiko, Francie, SRN 2012
Tento nekonvenční snímek se pohybuje v několika časových rovinách. Osciluje po celou dobu mezi reálným dějem a představami a sny postav i tvůrce. Experimentální a krajně subjektivní dílo, založené mimo jiné na vizuální působivosti hornaté krajiny,
Režie: Carlos Reygadas

pondělí 27. 1.
JE TO JEN VÍTR
Maďarsko 2012
V roce 2008 se v Maďarsku odehrála série otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu. Útočníci zapalovali domy a stříleli brokovnicí na rodiny, kteří se útěkem z hořících budov snažily zachránit život sobě a svým dětem. Režisér radikálě vyvrací to, jak jsme zvyklí romské etnikum vnímat. Plně se sousředí na fakt, že ohrožení jsou všichni bez ohledu na to, jestli pracují, nebo využívají sociální systém a nechtějí se přizpůsobit a pokládá si otázku, kam až jsme ochotni v rozviřování násilí a vášní zajít.
Režie: Bence Fliegauf

pondělí 3. 2.
NO
Francie, USA, Chile 2012
Název filmu souvisí s referendem, které bylo chilskou vládou vyhlášenou v roce 1988. Pinochetův režim byl vystaven mezinárodnímu tlaku a referendum mělo potvrdit jeho leitimitu. Film popisuje vyjatou reklamní kampaň, která referendu předcházela.
Režie: Pablo Larraín

Zpět